Bevezető

Hogyan zajlik a terápia?

A terápiás folyamat egy felmérő beszélgetéssel (első interjú) kezdődik, ami után a pácienssel közösen megbeszéljük, milyen reális célt lehet kitűzni, miben és hogyan tudok segíteni.

Ha a közös munka megkezdése mellett döntünk, általában hetenkénti gyakorisággal találkozunk, határozott vagy hatásozatlan ideig.

Az ülések beszélgetős formában zajlanak. Az általánosabb nehézséget összefüggésbe hozzuk az egyéni életúttal, a jellemző kapcsolati mintákkal, igyekszünk megérteni és átdolgozni azokat.

Miben segíthet a pszichoterápia?

Alapvetően bármiben, ami lelki élettel összefüggésbe hozható. Pánikroham, szorongás, depresszió, gyász, élethelyi nehézségek kapcsán hamarabb gondolunk pszichológus felkeresésére. Azonban a probléma nem mindig egyértelmű. Sokszor csak azt tudjuk megfogalmazni, hogy az életünk nem abban a mederben folyik, mint amiben szeretnénk, mintha valaki másnak a cipőjében kellene hosszú kilométereket megtennünk.

Külföldön élő, praktizáló pszichológusként gyakran tapasztalom, hogy sokan szembesülnek azzal, hogy javuló életkörülményeik ellenére sem érzik jól magukat a bőrükben. Előbb-utóbb az ismerős problémák újra felbukkannak, a barátok, a család, a megszokott környezet hiánya pedig csak ront a helyzeten.

A távterápiás szolgáltatás segítségével akkor is kaphat hatékony segítséget, ha az ön környezetében nincs olyan szakember, aki az anyanyelvén tudná önt fogadni.